CoMaster x Compendium Geneeskunde

Wij zijn onlangs een samenwerking aangegaan met CoMaster, een organisatie kwalitatief die hoogwaardige educatie video’s maakt voor zorgprofessionals. Dit is in één lijn met wat wij met Compendium Geneeskunde doen: overzicht in de geneeskunde creëren om zo de stof beter te snappen. Samen met CoMaster hebben we een reeks video’s gemaakt over de discipline Kindergeneeskunde. Bekijk de video’s hieronder!

Video 1: Neurologisch Onderzoek Kind

De allereerste video uit de samenwerking CoMaster en Compendium Geneeskunde lanceerden we op dinsdag 28 september. In deze video hebben we het over hoe een Neurologisch Onderzoek bij een kind wordt uitgevoerd. Dit wordt op indicatie uitgevoerd, zoals bij hoofdpijn. Dingen die aan bod komen in de video zijn o.a. de EMV score, de Rinne en Weber test, de proef van Barré en de proef van Romberg. Meer weten? Bekijk de pocket Kindergeneeskunde of de discipline Kindergeneeskunde in de boekenreeks van Compendium Geneeskunde!

Video 2: Kind met Dyspneu

In de tweede video hebben we het over het kind met symptomen van dyspneu. Hierin wordt besproken hoe je een differentiaal diagnose opstelt, welk aanvullend onderzoek je doet en de verschillende ziektebeelden die passen bij een kind met dyspneu.

Video 3: Lichamelijk onderzoek - Algemene indruk

In deze video bespreken we het Lichamelijk Onderzoek – Algemene Indruk. Kinderen kunnen zelf vaak lastig aangeven hoe ziek ze zich voelen, ook is het niet altijd te zien als een kind ziek is. Des te belangrijker is het lichamelijk onderzoek!

Video 4: Lichamelijk onderzoek - Hart

In deze video bespreken we het Lichamelijk Onderzoek van het hart. Vraag jij je ook weleens af waar je nou precies naar moet luisteren bij het onderzoek van het hart? Dan is deze video super handig!

Video 4: Kind met buikpijn

Buikpijn bij kinderen komt veel voor, en is daarom een belangrijk onderwerp tijdens je coschap kindergeneeskunde. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute en chronische buikpijn, meer hierover bespreken we in de video.

Na jaren oefenen op gezonde medestudenten en uit een boek leren bij welk ziektebeeld een longgeluid past, kom je er tijdens je coschap pas echt achter wat er bedoeld wordt met ‘crepitaties’. In deze korte maar krachtige video kun je alvast een beetje luisteren. 

In deze video bespreken we het lichamelijk onderzoek van de buik bij een kind. Dingen die aan bod komen zijn auscultatie, percussie, palpatie en afwijkingen bij lichamelijk onderzoek.

In deze video gaan we het hebben over een kind met een kleine lengte. Wanneer is hier eigenlijk sprake van? Wat is de oorzaak? Waar moet je extra op letten bij lichamelijk onderzoek? Het komt allemaal aan bod in deze video!

Het CoMaster launch event

Een stap dichter bij het innoveren en moderniseren van het medisch onderwijs

Blogger en geneeskundestudent Nina Houben was bij het CoMaster launch event aanwezig en schreef een blogartikel over deze inspirerende avond. Het thema die deze avond centraal stond was ‘inclusieve communicatie’, een ontzettend belangrijk onderwerp waarover twee sprekers iets hebben verteld.

Een stap dichter bij het innoveren en moderniseren van het medisch onderwijs