De Voortgangstoets Geneeskunde (VGT)​

De Voortgangstoets Geneeskunde (VGT)

Vier keer per studiejaar wordt de voortgangstoets geneeskunde ook bekend als (VGT, VTG of iVTG) afgenomen. In Utrecht heet het de Bachelor crux-toetsen. Ongeveer 10.000 studenten van vijf verschillende universiteiten doen mee om de voortgang in verworven kennis te toetsen. Het is de bedoeling dat de student iedere keer een hogere score haalt dan de voorgaande toetsen.

Over deze toets zijn er altijd veel vragen van (eerstejaars) geneeskundestudenten. Lees hieronder de meest gestelde vragen over de VGT en onze antwoorden hierop

Vier keer per studiejaar wordt de voortgangstoets geneeskunde ook bekend als (VGT, VTG of iVTG) afgenomen. In Utrecht heet het de Bachelor crux-toetsen. Ongeveer 10.000 studenten van vijf verschillende universiteiten doen mee om de voortgang in verworven kennis te toetsen. Het is de bedoeling dat de student iedere keer een hogere score haalt dan de voorgaande toetsen.

Iedereen bereidt zich op een andere manier voor op de voortgangstoets. Zo zijn er mensen die uitvoerig elk onderwerp bestuderen, maar ook mensen die zich überhaupt niet voorbereiden. Een goede manier is om naar onderwerpen te kijken waar je eerder wellicht niet goed op gescoord hebt. Als je weet waar je in de groep ligt qua kennisniveau, weet je beter wat je moet bijschaven. Veel mensen beginnen vaak een week van te voren. Dit is meestal op tijd maar het ligt natuurlijk ook aan het rooster van jouw universiteit waar je aan studeert hoeveel tijd je voor de voorbereiding kan vrijmaken, maak dus ruim van tevoren een planning. Zorg dat je goed slaapt de nacht(en) van tevoren, een goede nachtrust is immers het halve werk. Zorg dat je de avond van tevoren alles voor de voortgangstoets al ingepakt hebt;

 • Weet waar de vgt afgenomen wordt (en evt. wat je stoelnummer is)
 • Zorg dat je een potlood en een gum bij je hebt en eventueel reservespullen
 • Neem je studentenpas of ander identificatiemiddel dat je nodig hebt mee
 • Zorg dat je je ov-pas bij je hebt in het geval je een lekke band krijgt en met het ov verder moet
 • Zorg dat je wat te eten bij je hebt, het liefst langzame suikers en verpakkingen die niet al teveel lawaai maken. Voorbeelden hiervan zijn bananen en eierkoeken.
 • Let erop dat je ‘s ochtends niet al teveel drinkt, het is namelijk heel vervelend om tijdens de toets naar het toilet te moeten. Ga dus ook voor de toets nog even een extra keer plassen, om de vier uur makkelijk door te komen.

Wist je dat Compendium Geneeskunde is opgericht door studenten om andere studenten te helpen met het leren voor de voortgangstoets van geneeskunde? Leren voor de voortgangstoets is een uitdagende taak. De overvloed van boeken en informatie is overweldigend. Wat is nou echt relevant? Welke onderwerpen en vragen komen vaak terug? Hoe hou ik het overzicht? De initiatiefnemers van Compendium Geneeskunde liepen hier tegen aan en realiseerde dat ze niet de enige waren. Het idee achter Compendium Geneeskunde is om alle kernboeken helder weer te geven. Om de kwaliteit te waarborgen is rekening gehouden met alle medische faculteiten en curricula in Nederland en hebben 38 specialisten meegewerkt. Het resultaat is een visueel overzicht van 27 disciplines geschreven om studenten te helpen met het leren, onder andere voor de voortgangstoets. De reeks komt het best tot zijn recht als je weet waar je probleempunten liggen. Het is praktisch onmogelijk om alle details van alle disciplines te herhalen voor de voortgangstoets. Vaak weet je van jezelf wel welke disciplines zijn weggezakt. Kijk daar extra goed naar. Pak een oude voortgangstoets erbij en ga vragen oefenen. Zoek de antwoorden op in de Compendium Geneeskunde boeken. Zo zie je niet alleen de vragen zelf, maar ook de tekst eromheen, waar de volgende voortgangstoets wellicht een vraag over komt.

De voortgangstoets meet vooral of je kennis goed hebt onthouden en kan toepassen. Eén probleem, de geneeskunde bevat nogal veel kennis en toepassen is complex. Inzichten uit de psychologie kunnen ons helpen om beter te onthouden en toe te passen. Qua onthouden is herhaling essentieel. Je hersenen gaan dingen vanzelf onthouden als ze ergens maar vaak genoeg aan blootgesteld worden. Je hebt vast al honderd keer gehoord dat elke dag een beetje leren beter is dan één dag stampen voor je tentamen. We weten als studenten als geen ander hoe pittig het kan zijn om dit ook daadwerkelijk te doen. Toch raden we je aan om elke dag jezelf bloot te stellen aan de informatie. Al is het maar een kwartier de reeks door bladeren. Wist je dat de Compendium Geneeskunde scheurkalender onder andere gemaakt is om je elke dag bloot te stellen aan geneeskunde kennis? Het staat vol met tips, weetjes en quizvragen. Perfect om de kennis beter te onthouden. Bestel in onze webshop de nieuwe versie voor 2020.

 

De naam zegt het al, de voortgangstoets is bedoeld om voortgang te meten. Een van de beste manieren om op de langer termijn beter te worden, is door je toets na te kijken en te leren van je fouten. Het klinkt cliché maar als je weet waar je volgende keer meer aandacht aan moet besteden dan kan je effectiever leren en de volgende keer beter scoren. Neem na afloop van de toets even de tijd om te evalueren, 15 minuten is beter dan niets. Is er een specifiek onderwerp waar je moeite mee hebt? We zijn bezig met het samenvatten van elke discipline in een pocket versie. Een klein boekje met een overzicht van alle kennis over een specifieke discipline. Kijk in onze webshop of het onderwerp waar jij moeite mee hebt al is uitgebracht. We weten zeker dat het je zal helpen om snel een discipline te beheersen. We zijn hard aan het werk om van elke discipline een pocketversie te maken. Onze excuses als jouw onderwerp nog niet beschikbaar is. Hou onze facebook pagina in de gaten voor onze laatste pocketversies! Nakijken kan bij Panacea door hier te klikken.

 

Bij Compendium Geneeskunde werken veel studenten geneeskunde en hebben we flink veel ervaring met het maken van de VGT. Hieronder een aantal praktische tips die je gelijk kan toepassen om effectief te leren.

 • Focus op de onderwerpen die je lastig vindt, maar vergeet ook zeker niet de disciplines waar je juist goed in bent, het is jammer om daar punten te laten liggen.
 • Neem een paar dagen voor elk boek van de reeks, zo deel je effectief je tijd in én zie je alle stof
 • Maak aantekeningen in de boeken als dit jou helpt om de stof beter te begrijpen. Je kan een post-it plakken op belangrijke pagina’s, zodat je de informatie makkelijk kan vinden. Dit is vooral handig net voor de toets als je iets nog even wil herhalen.
 • Scan elke week over de stof, zo voorkom je dat de informatie wegzakt. Leren voor de voortgangstoets wordt op die manier ook een stuk makkelijker, omdat je dan leert op herkenning.
 • Zet in je agenda twee weken voor de voortgangstoets dat deze eraan komt, zo word je niet verrast in de week zelf en kun je beter plannen
 • Kijk goed in je resultatenformulier wat je na elke voortgangstoets krijgt, waar je in de groep ligt qua kennisniveau. Waarom scoor jij minder op een bepaald onderwerp dan de rest van jouw jaargenoten? En wat kun je daaraan doen?
 • Weet wat je beste leermethode is en hou je daaraan vast. Probeer te voorkomen dat je alles half doet, dat is zonde van je tijd.
 • Vraag dingen na als je dingen niet snapt, hoe lang geleden je een bepaald vak ook hebt gehad. Dit kan bij vrienden die goed zijn in de stof, maar natuurlijk ook bij je docent.
 • Ga met andere mensen samen zitten om een voortgangstoets te oefenen, je leert ontzettend veel van anderen en het voelt niet als blokken.
 • Oefen met oude VGT’s en kijk welke strategie het beste bij jou past!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wat veel studenten aangeven, is dat zij het fijn vinden om globaal de geneeskundestof door te nemen. Stof die ze moeilijker vinden, daar besteden ze extra aandacht voor. Zij gebruiken de Compendium Geneeskunde boekenreeks om de rode draad in de geneeskundestof te herkennen, zich in te lezen in de diverse ziektebeelden en extra tijd te besteden aan disciplines die zij moeilijker vinden.

Ook de boekenreeks gebruiken ter voorbereiding van de VGT?

Heb jij nog extra tips voor je medestudent die hier nog niet tussenstaan? Laat het dan hieronder weten!