Compendium Geneeskunde reeks studeren

Ontvang gratis VGT oefenvragen!

Wil je extra oefenen voor de komende voortgangstoets? We got you! Schrijf je in op onze voortgangstoets voorbereidingslijst, en we mailen je nuttige oefenvragen in aanloop naar de nieuwe VGT.

De Voortgangstoets (VGT)

Vier keer per studiejaar wordt de voortgangstoets geneeskunde – ook wel bekend als VGT, VTG of iVTG – afgenomen. In Utrecht heten ze de Bachelor crux-toetsen. Ongeveer 10.000 studenten van vijf verschillende universiteiten doen mee om hun voortgang in verworven kennis te toetsen.

Het is de bedoeling dat de student iedere keer een hogere score haalt ten opzichte van de voorgaande voortgangstoetsen. Met de Compendium Geneeskunde Reeks bereid je je altijd goed voor op de voortgangstoets! 


Het is begrijpelijk dat je over de VGT zelf als (eerstejaars) geneeskundestudent vragen hebt. Lees hieronder de meest gestelde vragen over de voortgangstoets en onze antwoorden!

Heb jij de VGT Gemaakt? Bereken dan jouw score bij Panacea.

Veel gestelde vragen

  • Vier keer per studiejaar wordt de voortgangstoets geneeskunde – ook wel bekend als (VGT, VTG of iVTG) – afgenomen. In Utrecht heet het de Bachelor crux-toetsen. Ongeveer 10.000 studenten van vijf verschillende universiteiten doen mee om de voortgang in verworven kennis te toetsen. Het is de bedoeling dat de student iedere keer een hogere score haalt dan de voorgaande toetsen.

  • De VGT is dus een objectief instrument om de voortgang van de medische kennis van geneeskundestudenten te meten.

    Voorheen werd de VGT op hetzelfde moment voor iedereen afgenomen, maar dit is veranderd vanaf 1 september 2022. De VGT wordt nu afgenomen in een zogenoemde 'nieuwe adaptieve vorm'. Dit houdt in dat alle studenten de VGT niet meer op hetzelfde moment maken, maar tijdens een vooraf ingedeeld tijdslot en in een digitale omgeving.

    Tijdens de adaptieve VGT krijgt een student vragen voorgelegd die afgestemd worden op het kennisniveau. De vragen die je krijgt zijn gebasseerd op de resultaten van voorgaande vragen. Er wordt gebruik gemaakt van een deep learning systeem dat zich automatisch aanpast en zo preciezer het kennisniveau kan inschatten in een kortere tijd.

  • Iedereen bereidt zich op een andere manier voor op de voortgangstoets. Zo zijn er mensen die uitvoerig elk onderwerp bestuderen, maar ook mensen die zich überhaupt niet voorbereiden. Een goede manier is om naar onderwerpen te kijken waar je eerder wellicht niet goed op gescoord hebt. Als je weet waar je in de groep ligt qua kennisniveau, weet je ook beter wat je moet bijschaven zo vlak voor de voortgangstoets. Veel mensen beginnen vaak een week van tevoren. Meestal is dit op tijd, maar het ligt natuurlijk ook aan het rooster van de universiteit waar je aan studeert. Maak dus ruim van tevoren een planning. Zorg dat je goed slaapt de nacht(en) voor de voortgangstoets, een goede nachtrust is immers het halve werk.

  • Wist je dat Compendium Geneeskunde is opgericht door studenten om andere studenten te helpen met het leren voor de voortgangstoets van geneeskunde? Leren voor de voortgangstoets is een uitdagende taak. De overvloed van boeken en informatie is overweldigend. Wat is echt relevant? Welke onderwerpen en vragen komen vaak terug? Hoe hou ik het overzicht? De initiatiefnemers van Compendium Geneeskunde liepen hier ook tegenaan en realiseerden dat ze niet de enige waren. Het idee achter de boekenreeks van Compendium Geneeskunde is om alle kernboeken helder weer te geven. Om de kwaliteit te waarborgen is rekening gehouden met alle medische faculteiten en curricula in Nederland en heeft een groot team van specialisten meegewerkt. Het resultaat is een visueel overzicht van 35 disciplines geschreven om geneeskundestudenten te helpen met het leren, ook voor de voortgangstoets. De reeks komt het best tot zijn recht als je weet waar je probleempunten liggen. Het is praktisch onmogelijk om alle details van alle disciplines te herhalen voor de voortgangstoets. Vaak weet je van jezelf wel welke disciplines zijn weggezakt. Kijk daar extra goed naar. Pak een oude voortgangstoets erbij en ga vragen oefenen. Zoek de antwoorden op in de Compendium Geneeskunde boeken. Zo zie je niet alleen de vragen zelf, maar ook de tekst eromheen, waar de volgende voortgangstoets wellicht een vraag over komt.

    Met de Reeks kun je makkelijk en overzichtelijk jouw eigen basiskennis verbeteren en op peil houden, maar ook gericht focussen op onderwerpen waar je tijdens je VGT minder goed op scoort!

    Bestel de reeks van Compendium Geneeskunde en wees verzekerd van de beste voorbereiding op alle voortgangstoetsen in elk jaar van je studie Geneeskunde!

  • De voortgangstoets meet vooral of je kennis goed hebt onthouden en kan toepassen. Eén probleem: de geneeskunde omvat nogal veel kennis en toepassen is complex. Inzichten uit de psychologie kunnen ons helpen om beter te onthouden en toe te passen. Zo is herhaling essentieel. Je hersenen gaan dingen vanzelf onthouden als ze ergens maar vaak genoeg aan blootgesteld worden. Je hebt vast al honderd keer gehoord dat elke dag een beetje leren beter is dan één dag stampen voor je tentamen. We weten als oud-studenten als geen ander hoe pittig het kan zijn om dit ook daadwerkelijk te doen. Toch raden we je aan om elke dag jezelf bloot te stellen aan de informatie. Al is het maar door een kwartier de reeks door te bladeren. Zo zorg je ervoor dat alle kennis ook na de voortgangstoets ergens opgeslagen wordt in je brein. 

  • De naam zegt het al: de voortgangstoets is bedoeld om voortgang te meten. Een van de beste manieren om op de lange termijn beter te worden, is door je toets na te kijken en te leren van je fouten. Het klinkt cliché, maar als je weet waar je volgende keer meer aandacht aan moet besteden, kan je effectiever leren en de volgende keer beter scoren. Neem na afloop van de toets even de tijd om te evalueren. 15 minuten is beter dan niets. Is er een specifiek onderwerp waar je moeite mee hebt? We zijn bezig met het samenvatten van elke discipline in een pocket versie. Een klein boekje met een overzicht van alle kennis over een specifieke discipline. Kijk in onze webshop of het onderwerp waar jij moeite mee hebt al is uitgebracht. We weten zeker dat het je zal helpen om snel een discipline te beheersen. Nakijken kan bij Panacea door hier te klikken.

  • Een goede voorbereiding is het halve werk.

    Wat veel studenten aangeven, is dat zij het fijn vinden om globaal de geneeskundestof door te nemen. Stof die ze moeilijker vinden, daar besteden ze extra aandacht voor. Zij gebruiken de Compendium Geneeskunde boekenreeks om de rode draad in de geneeskundestof te herkennen, zich in te lezen in de diverse ziektebeelden en extra tijd te besteden aan disciplines die zij moeilijker vinden.

    Ook de boekenreeks gebruiken ter voorbereiding van de VGT?

  • - Zorg dat je de avond voor de VGT alles al ingepakt hebt.

    - Weet waar de VGT afgenomen wordt (en wat je stoelnummer is).

    - Zorg dat je een potlood en een gum bij je hebt en eventueel reservespullen.

    - Neem je studentenpas of ander identificatiemiddel dat je nodig hebt mee.

    - Zorg dat je je ov-pas bij je hebt in het geval je een lekke band krijgt en met het ov verder moet.

    - Zorg dat je wat te eten bij je hebt het liefst langzame suikers en verpakkingen die niet al teveel lawaai maken. Voorbeelden hiervan zijn bananen en eierkoeken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Gebruik de Compendium boekenreeks als rode draad, om je in te lezen in de diverse ziektebeelden en om extra tijd te besteden aan disciplines die jij moeilijker vindt. Zo kun je jouw basiskennis verbeteren en op peil houden, maar ook gericht focussen op onderwerpen waar je minder goed op scoort!

Ook de boekenreeks gebruiken ter voorbereiding van de VGT?

Planning

Een goede planning is het halve werk.

In deze video geeft Shannen (Dokter Libi) jou handige tips om efficiënter te plannen!