10 tips voor je allereerste baan als arts

10 tips voor je allereerste baan als arts

Het is zover. Die eeuwig lange studie geneeskunde heb je eindelijk afgerond, je eerste baan natuurlijk al lang in de pocket, want overal kan je wel aan de slag met die eindeloze tekorten, maar nu komt die eerste werkdag als arts toch echt dichtbij. Arts? Ja na 6 of meer eindeloze jaren als de student in opleiding tot arts, ben jij nu degene waar verpleging, coassistenten en familie al hun vragen aan gaan stellen. Help! Kan ik dit wel? Hoe bereid ik me voor en hoe voorkom ik dat ik niet verdrink op de eerste dag? Lees hier mijn tips om een beetje zekerder in je schoenen te staan op dag 1. 


Tip 1: Laat het los en laat het over je heen komen

Echt voorbereid ga je niet zijn, ondanks je 3-jarige master waarin je wordt klaargestoomd tot jonge arts. Bepaalde dingen leer je niet als coassistent, maar leer je pas tijdens het werken. Het artsenvak zit vol onvoorspelbaarheden en je blijft je leven lang elke dag nieuwe dingen leren. Ik dacht als coassistent altijd die artsen die weten echt alles, maar niks is minder waar. Bovendien hoef je ook nog niet alles te weten en dat brengt me naar de volgende tip.


Tip 2: Erken en herken dat je niet alles weet en blijf vragen stellen

Al zien je vrienden en familie je wellicht als alles-wetende-dokter-goeroe en komen ze bij jou met al hun medische vragen. Want ja, je hebt toch niet voor niks 6 jaar gestudeerd? Toch niet... Die details bijvoorbeeld over hoe dat ook alweer zat met de glucose reguleren, die je geleerd hebt tijdens je eerste coschap, kunnen best even weggezakt zijn. Gelukkig kun je de meeste dingen snel opzoeken. Toch handig dat internet van tegenwoordig. Bovendien zijn er genoeg naslagwerken, bijvoorbeeld de pockets van Compendium Geneeskunde, waarin je snel kan opzoeken hoe het ook alweer zat met die suikers. Het belangrijkste in deze tip is dat je zelf moet erkennen dat je niet alles weet en herken ook waar je nog hulp bij nodig hebt. Schroom niet om vragen te stellen aan je supervisor. Je hebt nooit de verantwoordelijkheid alleen. Jouw supervisor is eindverantwoordelijk, dus deel die verantwoordelijkheid dan ook door hen te betrekken. 


Tip 3: Wees eerlijk en duidelijk tegen je supervisor

Deze tip sluit aan op de bovenstaande tip; Communicatie is de key! Over het algemeen zijn alle banen als arts ontzettend druk. Ook je supervisoren hebben hun dagelijkse bezigheden en worden vaak geleefd door de hoeveelheid werk die er is. Zeker met het artsentekort op dit moment schiet een echt goede inwerkperiode er vaak bij in. Al is dit niet de bedoeling, is dit helaas wel de realiteit. Juist daarom is het belangrijk om zelf aan te geven als er dingen zijn die je niet begrijpt of als je ergens hulp bij nodig hebt. Als coassistent heb je waarschijnlijk geleerd in drukke tijden niet al te veel vragen te stellen of tijd van een supervisor op te eisen. Nu heb je meer verantwoordelijkheid, meer druk en moet je uiteindelijk diensten gaan draaien. Zorg dan ook dat je het gesprek blijft aan gaan met je supervisor en opleiders. Als er wordt gevraagd hoe het gaat, zeg dan niet te makkelijk dat het wel goed gaat, maar deel je twijfels. En vraag om feedback, tip 4.


Tip 4: Vraag feedback 

Dit lijkt misschien op de tips hierboven, maar feedback vragen is ook een belangrijke losse tip. Na jaren beoordelingen verzamelen, ben je er misschien even klaar mee. Toch is het belangrijk om voor jezelf feedback te blijven vragen om je tot een betere arts te ontwikkelen. Dus doe dit niet omdat je die 10 korte praktijk beoordelingen (KPB’s) moet halen om je coschap af te vinken, maar vraag op nuttige momenten of de supervisor nog even kan meekijken en of er feedback is voor dat je de dienst in gaat. Zodat jij je zekerder voelt, weet waaraan je kan werken en je supervisor weet wat hij of zij van jou kan verwachten. 


Tip 5: Voorbereid op dag 1

Door naar wat meer praktische tips voor je eerste dag. Neem contact op met een andere arts-assistent van je afdeling voor het draaiboek of inwerkdocument, de regels rondom het roosters, bij wie moet je zijn om je beschikbaarheid of afwezigheid op te geven en vraag wat je kan verwachten op je eerste dag. Misschien kun je voor je eerste werkdag al eens langskomen ter kennismaking en voor een rondleiding. Zo voelt dag 1 al veel minder nieuw en kan je al een beetje proeven wat de werksfeer is. 


Tip 6: Blok je agenda je eerste werkperiode

Waarschijnlijk ben je na die coschappen een master in combineren; studeren, coschappen, sporten en een sociaal leven. Maar pas op, plan niet teveel tijdens je eerste werkdagen en misschien wel eerste werkweken. Het werken als arts, de nieuwe mensen en bovenal nieuwe verantwoordelijkheden gaan waarschijnlijk veel energie kosten. Geef jezelf de tijd om hieraan te wennen. Als je agenda alweer vol staat met het ene na het andere sociale evenement heb je geen moment om even stil te staan bij wat je allemaal meemaakt. Bovendien weet je nog niet hoe de werkdagen er precies uit gaan zien of wanneer er (weekend)diensten op de planning staan. Niks is toch vervelender om dingen te moeten afzeggen. Geef je zelf tijd en ruimte en blok je agenda.


Tip 7: Sta regelmatig stil bij wat je leert

Naast in praktische zin je agenda te blokken, probeer ook concreet per dag of per week eens stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd. Wat heb je geleerd, wat zijn je leerpunten, wat vond je leuk, maar wat vond je ook minder leuk of heb je als heftig ervaren. Zijn er nog dingen op een dag die je dwars zitten, bijvoorbeeld een lastig familiegesprek, een overleden patiënt of een woordenwisseling met een collega. Probeer hier ook met anderen over te spreken, iemand of werk of juist een vriend of familielid die er ver vanaf staat. En sta ook stil bij de positieve dingen, waar haal jij nu de energie vandaan op werk. En zie ook hoe veel je leert en hoe je je ontwikkelt als arts. Als coassistent heb je misschien veel geleerd, maar als arts is je leercurve nog veel steiler dan die jaren studie. En af en toe terugkijken en stilstaan hierbij in de drukte van een artsenleven geeft veel trotsheid en positieve energie.


Tip 8: Zorg voor jezelf!

Gaan we door naar misschien wel de belangrijkste maar ook moeilijkste tip voor ons artsen. Ik krijg dan ook geregeld de vraag van familie of vrienden hoe het toch kan dat ik zo goed voor andere kan zorgen, maar mezelf zo snel vergeet. Toch probeer ik in de kleinste dingen voor mezelf te zorgen. Zoveel mogelijk vooruitplannen qua eten en boodschappen voor die week, gezond eten, genoeg water drinken en genoeg bewegen. Lukt het niet om naar de sportschool te gaan voor je wekelijkse sportlesje, probeer dan die wandeling naar de supermarkt iets uit te breiden. Of ga een rondje wandelen terwijl je bijpraat met een vriend of vriendin. Eerlijk is eerlijk dit schiet er bij mij toch nog vaak bij in. Zeker op de drukste dagen eet ik het liefst een pizza met een zak chips op de bank. Toch voel ik me beter als ik heb gekozen voor een korte wandeling en voedzame, gezonde maaltijd. Denk voor je begint met werken eens na hoe jij in drukke tijden toch goed voor jezelf kan zorgen. 


Tip 9: Blijf de verdieping opzoeken

Allereerst kun je voor je begint eens op zoek gaan naar vakbladen, websites van jouw vakgebied, podcasts of interessante youtube filmpjes. Vraag ook aan je toekomstige collega’s waar zij hun kennis bijspijkeren. Pak af en toe eens de Compendium reeks erbij om je basiskennis op te frissen en wat oefenvragen te maken. Je hoeft niet uren te blokken om weer in de studieboeken te duiken, maar maak gebruik van die kleine momenten waarop je even tijd hebt om iets op te zoeken. Praktijk combineren met naslagwerk, daar leer je toch het meest van. 


Tip 10: Focus je eerst op de logistiek, de inhoud komt later.

Kennis opfrissen en bijhouden is belangrijk, maar mijn laatste tip voor jouw eerste werkdagen is toch; focus je eerst op de logistiek van het arts zijn. De inhoud komt later wel. Dit werd mij in mijn eerste week verteld en daar heb ik veel aan gehad. Zoals al eerder genoemd, is alles zó nieuw als arts, het is haast niet te vergelijken met het werk dat je doet als coassistent. Ineens ben jij de hele visite aan het doen, ineens komt verpleging bij jou met al hun vragen en al hun zorgen. Probeer eerst te focussen op hoe dit logistiek nu het best moet, stel je vragen aan de supervisor en voor je het weet gaan de dagelijkse routines zoals een visite automatisch en kan je je richten op de inhoud!



Zo, 10 tips waarmee je aan de slag kan en die je hopelijk meer vertrouwen hebben gegeven in die allereerste dag als dokter. Je studie heb je echt afgerond en je bent er echt klaar voor, wees niet bang. Die eerste dag dat je je voorstelt als arts voelt misschien onwennig, maar voor het je weet is dit vanzelfsprekend. Je hebt de eed of de belofte afgelegd en het is tijd om dit in de praktijk te brengen!

 

Laat een reactie achter