In gesprek met… Yessica & Demi

In gesprek met… Yessica & Demi

auteurs van de pocket Traumachirurgie & Orthopedie 

De nieuwste pocket van Compendium Geneeskunde is uit: Traumachirurgie & Orthopedie. Een kleine pocket die gemakkelijk past in je witte jas en waarin je snel iets op kunt zoeken voordat je je diagnostisch proces loslaat op de volgende patiënt met een klacht aan het bewegingsapparaat. Wij gingen in gesprek met Yessica en Demi, twee van de co-auteurs van deze pocket. Wat maakt de pocket Traumachirurgie & Orthopedie nu zo uniek?

Even voorstellen….

Yessica Yeh en Demi Donker zijn allebei zesdejaars geneeskundestudenten aan de Universiteit van Leiden. Na het (her)schrijven van de discipline Orthopedie van de boekenreeks 2.0, hebben zij, in hetzelfde team en aangevuld met co-auteur Nicky Janssen, de pocket Traumachirurgie & Orthopedie geschreven. 

Yessica is een ambitieuze jongedame van 24 jaar die graag in een onderwerp duikt om er vervolgens alles van af te weten. Op dit moment heeft ze huisartsgeneeskunde en chirurgie bovenaan haar specialisatielijstje staan. Ze vindt het leuk om een dynamische werkdag te hebben waarbij ze én een diverse groep aan patiënten ziet én diverse activiteiten onderneemt: spreekuur draaien en (kleine) verrichtingen uitvoeren. Haar ambitie is om naast een goede arts te worden, zich bezig te houden met wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en/of de bestuurlijke kant van de zorg. Ze verdiept zich graag in een onderwerp om verbanden te leggen, met anderen te discussiëren en wie weet zelfs nieuwe dingen te ontdekken. Het lijkt haar dan ook fantastisch om in de toekomst over haar vakgebied te kunnen spreken in een collegezaal voor een groep studenten.

Demi is een enthousiaste en leergierige jongedame van 24 jaar die weet wat ze wil. Zo zou ze nu eigenlijk in Amerika zitten voor haar wetenschapsstage, maar door het coronavirus is dit helaas niet doorgegaan. Stilzitten doet ze niet, want ze is nu bezig om een stage in Nederland te regelen. Orthopedie is echt haar ding, zo gaat ze haar wetenschapsstage en keuzecoschap doen op de afdeling (kinder)orthopedie. Algemene chirurgie maakt ook een kleine kans, daar gaat ze haar semi-arts stage doen. Op dit moment neigt ze toch wel het meest naar orthopedie, maar de tijd zal het leren. Co-auteur van de pocket Traumachirurgie & Orthopedie misstaat in ieder geval niet op haar motivatiebrief voor deze specialisatie! 

“Klein maar fijn, een pocket met alles van A(cetabulumfractuur) tot Z(iekte van Perthes).”

Keuzes maken

“Het was een grote uitdaging om van zo’n uitgebreide discipline een pocketversie te maken. We vonden het destijds al lastig om te kiezen wat we wel en niet in de boekenreeks zouden verwerken, maar in de pocketversie al helemaal!” zegt Yessica. “Ja, je wilt toch zoveel mogelijk wel benoemen om compleet te kunnen zijn, maar ook compact en overzichtelijk de informatie geven.” vult Demi aan. “Wij hebben stukken uit de 2.0 versie van Orthopedie en Traumachirurgie gehaald die van belang zijn voor in de praktijk. Aandoeningen die veel voorkomen in het ziekenhuis bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er veel nieuwe stukken geschreven waaronder de orthopedische anamnese, klinisch redeneren en andere weetjes. We hebben heel kritisch gekeken naar wat echt van toepassing is in de praktijk en welke informatie de reeks 2.0 niet heeft, maar die je zeker nodig hebt.” 

“De pocket is gemaakt voor iedereen die met orthopedische en traumachirurgische patiënten te maken krijgt.”

Wat kunnen we verwachten van de pocket Traumachirurgie & Orthopedie?

“Je hebt de algemene hoofdstukken die in elke pocket zitten en die je ook terugvindt in de pocket Traumachirugie & Orthopedie. Daarnaast specifieke stukken over de disciplines Orthopedie en Traumachirurgie, zoals de anatomie met allerlei afbeeldingen van het bewegingsapparaat. De pocket bevat daarnaast uitgebreid de fysiologie, anamnese, lichamelijk onderzoek met alle orthopedische functietesten, behandelingen, aanvullend onderzoek met beeldvorming, maar ook fractuurbeschrijving. De bekende DD-rijtjes die je in elke pocket terugvindt, vind je ook in deze pocket! Verder beschrijven we per gewricht de meest voorkomende orthopedische en traumachirugische aandoeningen. Een echt compleet overzicht!” legt Demi uit. 

“De pocket is gemaakt voor iedereen die met orthopedische en traumachirurgische patiënten te maken krijgt. Dit zijn vooral arts-assistenten, co-assistenten en specialisten. Maar je kunt ook denken aan verpleegkundigen of physician assistants die op de afdeling werken!” vertelt Demi enthousiast. 

De reeks 2.0 of de pocketversie?

Mocht je denken dat de pocket een kleinere versie van de disciplines Orthopedie & Traumachirurgie uit de reeks is, dan heb je het mis! “De pocket is veel breder georiënteerd dan de reeks. In de reeks heb je natuurlijk de specialismen en de bijbehorende aandoeningen, maar in de pocket heb je daarnaast ook een algemener beeld. Wat je bijvoorbeeld opschrijft in de status of wat je moet doen bij een eerste opvang. De pocket is meer klinisch georiënteerd en biedt je een handreiking voor de dagelijkse praktijk.” aldus Yessica. 

“Het is inderdaad echt geschreven voor in de kliniek, voor in de witte jas. En het grootste verschil is de differentiaaldiagnose. De DD-rijtjes staan niet in de reeks, maar wel in de pocket. Zo kun je veel meer denken vanuit de klacht en wat het kan zijn. Daarnaast vind je veel specifieke zaken waar je tijdens de anamnese en het lichamelijk onderzoek op moet letten. Ook de wat meer algemene, maar zeker niet onbelangrijke, zaken staan in de pocket. Zoals traumaopvang, farmacologie, normaalwaarden, labwaarden en dat soort zaken. Dingen die je snel tijdens je werk wilt opzoeken.” vult Demi aan. 

Jullie lievelingshoofdstukken?

Beide dames zijn even stil… Een moeilijke vraag. “Een hele lastige vraag! Elk hoofdstuk heeft zijn eigen belang en zorgt ervoor dat het totaalplaatje klopt.” antwoordt Yessica. “Als ik echt moet kiezen, dan ga ik voor het hoofdstuk klinisch redeneren! De stroomschema’s zijn heel handig en overzichtelijk. Je ziet in één oogopslag hoe de situatie is en zo kom je stap voor stap uit bij het vakje met het bijpassende ziektebeeld. Dit vind ik sowieso een hele fijne en overzichtelijke manier van kennis delen.” 

“Ik zou dan gaan voor het hoofdstuk kliniek met alle functietesten. Dat is echt super handig! Die doe je gewoon heel vaak op de poli en de SEH en het zijn zoveel testen die je nooit uit je hoofd kunt weten in het begin. Het hoofdstuk anatomie is trouwens ook heel tof met die prachtige en duidelijke illustraties. Ook wel een lievelingshoofdstuk!” sluit Demi aan.

Ben jij ook benieuwd naar de pocket Traumachirurgie & Orthopedie waar Demi en Yessica co-auteur van zijn? Je kunt hem nu nog tijdelijk met € 5,- pre-order korting bestellen! Klik hier om de pocket Traumachirurgie & Orthopedie te reserveren. 

Laat een reactie achter