Maak kennis met Erwin Steenberg - Sedatie specialist

Maak kennis met Erwin Steenberg - Sedatie specialist

Ik ben Erwin, 52 jaar jong en werkzaam in het Prinses Maxima Centrum als sedatie specialist. Ooit begonnen bij defensie o.a. als weerman, maar na ruim 10 jaar opnieuw begonnen in de zorg. Ik ben, zoals ik dat zelf zeg, een eeuwige student. Ik ben begonnen als verpleegkundige in opleiding en ik ben verder gegaan als anesthesiemedewerker, Sedatie Praktijk Specialist en ik start vanaf september met de opleiding tot Physician Assistant. Ik ben getrouwd, heb 3 jongens en ben woonachtig in het Oooooooosten, namelijk in het leuke, gezellige, mooie Nijverdal. Via mijn blogs wil ik jullie meenemen in mijn wereldje van de zorg.

Ongeveer 20 jaar geleden heb ik de stap naar de zorg gemaakt. Ik heb geen moment spijt gehad. Na 10 jaar gewerkt te hebben bij de Koninklijke Luchtmacht, hield het daar voor mij op. Dan denk je dat je aardig wat papiertjes op zak hebt, maar voor de “burgermaatschappij” viel dat toch erg tegen. Genoodzaakt kwam ik via een uitzendbureau te werk bij een bouwmarkt bij ons in het dorp. Al gauw kwam de eigenaar erachter dat ik nog ambities had. Door het begin van een economische crisis en de komst van een andere bouwmarkt, kreeg ik ruimte om verder te kijken. Mijn oplettende en krant lezende vrouw zag dat de zorg erg personeel behoeftig was. Na veel twijfel, ben ik opnieuw begonnen. Alsof het zo had moeten zijn, werd er een klant onwel in de zaak kort na mijn beslissing om de opleiding tot verpleegkundige te gaan volgen. Met mijn Zelf Hulp en Kameraden Hulp van defensie hebben een klant en ik deze persoon kunnen reanimeren en hij is verder geholpen in het ziekenhuis. Heb ik dan toch iets meer in huis dan dat ik zelf weet? Daar hoefde ik niet lang over na te denken, want nog geen 3 maanden later, op mijn laatste werkdag, 5 minuten voor sluitingstijd, werd wederom een klant onwel. Alsof ik echt overtuigd moest worden. Mijn collega’s wisten nog goed hoe het vorige keer gegaan was, dus werd mijn naam door de zaak geroepen. De manier waarop, de toon, dat is onvergetelijk. Je merkte meteen dat er iets niet goed was. Ook hier ging het om een reanimatie. Nu wat complexer, want de kaak van het slachtoffer sloeg op slot. Nu moest ik blijven helpen totdat de tweede ambulance erbij kwam. Ook in deze casus hebben we het voor elkaar gekregen dat de patiënt verder geholpen kon worden in het ziekenhuis.  

Zo zat ik met mijn 32 jaar, als enige man tussen 16 tot 18-jarigen meiden, weer in de schoolbanken. De vier jaren in het BBL-traject, zijn voorbijgevlogen. Ik heb de opleiding met succes afgerond en ben ondertussen vader geworden van twee jongens. Als leek had ik alleen van dokters en verpleegkundigen gehoord, maar tijdens de opleiding kom je er snel achter dat de wereld van de zorg veel groter is dan alleen dat. Zo kwam ik in mijn laatste jaar achter een interessante functie, namelijk die van anesthesiemedewerker. Een functie in de wereld van de OK, maar toch ook met een connectie met de patiënt. Ik ben niet de jongste meer en ik zit nog in het leerritme, dus ging ik meteen door. Drie jaar later kwam ik met het diploma van anesthesiemedewerker thuis. Alsof het nog niet genoeg was, werd ik ingewerkt bij de thoraxchirurgie. Zo stond ik bij de meest uiteenlopende operaties als anesthesiemedewerker, maar denk ook aan het werk buiten de OK, zoals MRI, HCK, SEH en CT. Ik had het erg naar mijn zin.

Mijn eindopdracht voor de opleiding tot anesthesiemedewerker ging over de Sedatie Anesthesie Medewerker. Een geheel nieuwe functie binnen de zorg en met name te vinden in het UMCU en het AMC, waar de functie ontstaan is. Omdat ik me er zo in verdiept had, werd ik gevraagd of ik de kar wilde trekken om deze functie en alles wat erbij hoorde, op te zetten bij de anesthesie en in het ziekenhuis. Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Zo gebeurde het dat ik wederom in de schoolbanken kwam te zitten, maar nu voor de opleiding tot Sedatie Praktijk Specialist bij de eerste landelijke lichting van 2013. Even schakelen, want we waren onverwachts in verwachting van onze derde. Een gelukje. 

Maar nog geen 3 maanden later moesten we regelmatig naar het ziekenhuis in verband met pre-eclampsie klachten bij mijn vrouw. En alsof dat nog niet genoeg was, kreeg onze oudste zoon vreemde griepklachten. De knoop werd snel doorgehakt en onze jongste zoon moest 5 weken eerder geboren worden. Dat verliep vlot en voorspoedig. Mijn vrouw was vrijwel meteen van de klachten af en onze jongste moest nog wel in het ziekenhuis blijven, maar hij deed het super goed. 10 dagen later kregen we het meest verschrikkelijke bericht wat je als ouders kunt krijgen. Onze oudste zoon moest behandeld worden voor acute lymfatische leukemie (ALL), een levensbedreigende ziekte. Zo hadden wij 2 kinderen in het ziekenhuis liggen. Beiden werden naar het UMC Groningen gebracht. De een voor de behandeling en de ander om bij zijn ouders te kunnen zijn. Je belandt in een rollercoaster en de wereld om je heen gaat veel te snel. Je kan het niet meer bijbenen. Dat wil je ook niet, want je hebt alleen oog voor je kinderen. Je denkt toch wel aardig wat te weten over de zorg en de geneeskunde, maar dat valt op zo'n moment erg tegen. Je wilt het beste voor je kind, dus je rolt er vanzelf in. Na een behandeling van 2 jaar was onze oudste zoon dan klaar. Nu is hij 18 jaar oud en 8 jaar schoon. De jongste is alweer 10. Alle drie doen ze het super goed. De opleiding tot sedatie specialist heb ik, met een verlenging, ondertussen ook kunnen afronden. 

Het zal je dan niet verbazen, dat ik na een aantal jaren, de keuze heb gemaakt om als sedatie specialist te gaan werken in het Prinses Maxima Centrum. Naast mijn standaard werkzaamheden kan ik door mijn ervaring de kinderen en ouders bijstaan, indien gewenst. En als je denkt dat ik nu mijn plek helemaal gevonden heb, dan zeg ik volmondig “ja”, maar ik ben nog niet uitgeleerd. Vanaf september ga ik, op 52-jarige leeftijd, de opleiding tot Physician Assistant volgen, waar ik heel erg veel zin in heb. Hoe ouder, hoe gekker, zeggen ze wel eens…..

Heb je een vraag of wil je in contact komen met Erwin? Reageer op deze blog of stuur een mailtje naar klantenservice@compendiumgeneeskunde.nl

LET OP! Vanaf 1 september 2023 worden onze prijzen verhoogd. Bestel dus snel! 

Laat een reactie achter