Christel van Weezel

6 podcast tips met een medisch tintje

6 podcast tips met een medisch tintje

Of je momenteel nog studeert en druk bezig bent met het voorbereiden van colleges of tentamens of dat je al een baan hebt en lange dagen aan het werk bent, voor iedereen is ontspanning essentieel. 'Even een moment voor jezelf' zorgt ervoor dat je daarna weer beter aan het werk kan. Toch hoor ik regelmatig dat medestudenten ontspanning zonde van hun tijd vinden. In die tijd zouden ze ook kunnen studeren. Dat is helemaal geen gekke gedachte, zo dacht ik tot voor kort ook. Totdat ik podcasts ontdekte, een audio-uitzending van bijvoorbeeld een verhaal of een interview. Ik kwam erachter dat er tal van verschillende podcasts zijn, waaronder ook de medische podcasts. Hartstikke leerzaam en interessant. Op deze manier kan je toch ontspannen en ondertussen steek je er ook nog wat van op. Hierbij mijn 6 medische podcast tips!

#1 KoffieCo Podcast

Als we het over medische podcasts hebben, kan KoffieCo zeker niet ontbreken. Een podcast gemaakt door coassistenten van de Universiteit Utrecht. Ze gaan in gesprek met verschillende specialisten en vragen hen het hemd van het lijf. Het werk als specialist, de opleiding en de balans tussen werk en privé komen uitgebreid aan bod. Dit allemaal zodat jij wat meer inzicht krijgt in een bepaald specialisme en een goed antwoord kan geven op de vraag “Wat voor soort dokter wil je worden”.

#2 Medicast

In elke aflevering van deze podcast leert jonge arts Claudia je iets over een nieuw medisch onderwerp, om op deze manier je geheugen weer even op te frissen. Zoals zij zelf zegt: ‘Leer tijdens het koken over paracetamol intoxicatie of herhaal tijdens het hardlopen de stappen van BLS’. Ideaal om je vrije momenten mee op te vullen!

#3 De tumortapes

Een persoonlijker verhaal dan deze kan bijna niet. In deze podcast volg je Susan Oostdam tijdens het hele proces wat zij doorloopt als blijkt dat er kwaadaardige cellen bij haar worden gevonden tijdens het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Van de eerste onderzoeken tot aan de uitslag na de operatie, alles wordt vastgelegd. Maar niet alleen dit, ook hoor je hoe Susan samen met haar vriend, Lex Uiting, twijfelt over haar keuzes, met het oog op hun grootste wens, ooit samen een kindje krijgen. 

#4 Dr. Bones

Een podcast van de VPRO waarin twee dames, Hansje van de Beek en Michelle Salomons, dieper in het verhaal van Peter B. duiken. Een serieleugenaar die zichzelf voordeed als forensisch patholoog en op deze manier jarenlang heeft gewerkt en zelfs meewerkte aan verschillende identificatieprocessen na vliegtuigrampen. Hoe kan het dat hij jaren heeft gewerkt zonder de meer dan tienjarige studie te hebben gedaan tot forensisch patholoog?

#5 Geen kleine man

Deze podcast gaat over het schrijnende feit dat vrouwen over het algemeen minder vaak een (juiste) diagnose krijgen toegewezen dan mannen. Tot op heden is de geneeskunde met name gebaseerd op mannenlichamen. Vroeger werden uitsluitend mannen gebruikt voor medisch wetenschappelijk onderzoek, wat er in de huidige tijd toe leidt dat er veel minder kennis is over vrouwenlichamen. Dit en de gevolgen hiervan worden besproken in de podcast ‘Geen kleine man’. Het bestaat uit een audiodocumentaire en aanvullende afleveringen waarin dieper wordt ingegaan op verschillende onderwerpen die betrekking hebben op mensen anders dan mannen.

#6 De genezers (UMCG)

Een podcast gemaakt door het Universitair Medisch Centrum Groningen. In elke aflevering wordt er een nieuw medisch onderwerp besproken. Van ALS tot aan CAR T-celtherapie. Het verhaal van zowel de patiënt als de ‘genezer’, de betrokken specialist of onderzoeker, komt aan het licht. Erg interessant om ervaringen van beide kanten te horen en ook nog eens super leerzaam!

Heb jij nog goede tips? Laat het weten in de reacties hieronder!

Wil je weten over de personen achter zo’n succesvolle podcast? Lees dan hier het interview met de dames van ‘KoffieCo’.

Hou jij meer van boeken, series of films. Lees hier welke 10 tips we daarvoor hebben.

Christel van Weezel Hoi! Mijn naam is Christel en ik ben het nieuwste lid van het Compendium Geneeskunde blogteam. Ik ben 21 jaar en ik zit momenteel in mijn tweede jaar van de studie geneeskunde, wat ik studeer aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast mijn studie houd ik van sporten, koken en ben ik druk bezig met mijn bestuursjaar bij Taskforce QRS Groningen. Ik kijk er naar uit om al mijn tips en ervaringen met jullie te delen!

Reacties (1)

  • https://open.spotify.com/episode/3OVhZPvsB6pyFsmkWSZ1C5?si=LNo5qihLSle6WNeNHRuGFg

    Al jaren eindig ik deze podcast met een tip van mijn gast voor de jonge Gebeeskunde student. Nu blijkt uit onderzoek dat er nauwelijks een student luistert. Dat is best jammer! Ik heb er iig veel van geleerd en de andere duizenden luisteraars ook🙏

    casper.koppenhagen@planet.nl

    05-03-2024

Laat een reactie achter