Evangeline Warmerdam

Mijn werk als arts-onderzoeker

Mijn werk als arts-onderzoeker

Het einde van je master geneeskunde is een spannende tijd. De eindstreep is in zicht! Dat betekent de laatste dingen voor je studie afmaken, om vervolgens te vieren dat je je diploma binnen hebt. Maar boven alles is het afronden van je studie het begin van je loopbaan als arts. Veel studenten zijn dan ook al lang bezig met het nadenken over hun eerste baan. Hoe weet je nou wat de perfecte plek voor de start van je carrière is? Eén van de opties is om na je geneeskundeopleiding onderzoek te gaan doen. Zelf werk ik al drie jaar met veel plezier als arts-onderzoeker en ik wil jullie dan ook graag meer vertellen over wat een promotietraject inhoudt. 

In 2017 heb ik mijn master geneeskunde afgerond en sindsdien werk ik als arts-onderzoeker in het UMC Utrecht. Met mijn onderzoek probeer ik door gebruik van nieuwe imagingtechnieken de bloedstroming bij aangeboren hartafwijkingen beter te begrijpen. Het is een samenwerking tussen de afdelingen cardiologie, kindercardiologie en radiologie van de UMC’s in Utrecht en Leiden. Ik moet dus met veel verschillende groepen mensen samenwerken en ook mijn bezigheden zijn heel divers. Ik begeleid patiënten die naar het ziekenhuis komen voor onderzoeken, doe de uitwerking van MRI’s, en schrijf artikelen en beursaanvragen. Voor mij is dit de ideale baan: ik vind het onderwerp ontzettend interessant en houd erg van afwisseling. Nu is elk promotietraject uniek; mijn collega’s verderop in de gang doen weer hele andere dingen dan ik. Als je interesse hebt in wetenschap, is er dus altijd wel iets te vinden dat bij jou past.

Elk promotietraject is anders

Als arts-onderzoeker ben jij degene die het praktische werk voor de onderzoeken doet. Wat je dagelijkse bezigheden zijn is erg afhankelijk van het soort onderzoek dat je doet. Het kan zijn dat je een nieuwe studie moet opzetten, dan gaat er veel tijd zitten in het schrijven van protocollen en het indienen hiervan bij de medisch ethische toetsingscommissie. Het kan ook zijn dat je een gigantische database voorgeschoteld krijgt van een onderzoek dat al afgerond is. Dan ben je vooral bezig met het opschonen van data en je verdiepen in epidemiologie. Als je een baan als arts-onderzoeker overweegt, is het dus handig om te bedenken wat je sterke punten zijn en wat je leuk vindt om te doen. Ben jij de regelneef die van organiseren en plannen houdt? Of duik je liever de cijfers in en vind je het interessant om de diepgang in de statistiek te zoeken? 

Flexibele werktijden

Eén van de grote voordelen van het werk als onderzoeker is de flexibiliteit. Natuurlijk moet je aanwezig zijn bij meetings en heb je deadlines, maar je kunt veel meer je eigen schema bepalen dan wanneer je in de kliniek werkt. Zo heb ik vorig jaar een jaar lang samen met mijn vriend ons huis verbouwd. Aangezien mijn vriend elke dag om half zeven de deur uitging was het heel handig dat ik flexibel was qua werktijden. Als opeens de hele stoep vol stond met isolatieplaten (“Ja we zouden eigenlijk morgen komen, maar we waren nu in de buurt”) of als de timmerman even niet meer wist waar nou precies de muur moest komen, dan kon ik op de fiets springen en was ik zo weer thuis. Natuurlijk moet je die uren dan wel op een ander moment inhalen, maar de flexibiliteit zorgt voor een hoop mogelijkheden en vrijheid. 

Inmiddels ben ik alweer drie jaar bezig met mijn promotietraject en als ik ergens achter ben gekomen, dan is het dat in onderzoeksland alles traag en stroef gaat. Voor elk document heb je de handtekeningen van tien professoren nodig, een vergadering organiseren met meer dan drie mensen is onmogelijk, omdat er altijd wel iemand naar een congres is, en soms duurt het twee maanden en zes reminders voordat je überhaupt een antwoord op een e-mail krijgt. Dat is behoorlijk frustrerend. Het voordeel is wel dat je na je promotietraject niet alleen een titel rijker bent, maar ook een behoorlijk portie doorzettingsvermogen hebt ontwikkeld. 

Hoe word je arts-onderzoeker?

Hoe kom je nou aan een baan als arts-onderzoeker? De grootste kans op succes heb je waarschijnlijk via connecties van je studie of andere activiteiten in de zorg. Vraag de begeleider van je wetenschapsstage of  hij/zij weet of er vacatures zijn of zoek contact met afdelingen waar je eerder coschap hebt gelopen. Wees niet bang om actief mensen te benaderen, als zij op zoek zijn dan is het alleen maar fijn als jij jezelf actief aanbiedt! 

Een promotietraject is een kans om je al vroeg in je carrière te verdiepen in een vakgebied en om vaardigheden te ontwikkelen die je ook later als arts-assistent goed kan gebruiken. Werken als arts-onderzoeker is een grote aanrader voor iedereen die nieuwsgierig en doortastend is .

Evangeline Warmerdam Evangeline Warmerdam is arts-onderzoeker bij de cardiologie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze was auteur van het hoofdstuk Cardiologie en Vasculaire geneeskunde en heeft meegewerkt aan de pocketversie Cardiologie. Naast haar werk als arts-onderzoeker schrijft ze blogs voor de VvAA en is ze bestuurslid bij License to Heal, een samenwerking van politieke jongerenorganisaties die als doel heeft medicijnen betaalbaar en toegankelijk te houden voor patiënten.

Laat een reactie achter